top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBelisama

Winterwandeling 20 februari 2022

Het Kennedybos zag er na de storm anders dan anders uit. Gelukkig konden wij veilig en regenvrij de winterse kruiden ontdekken, misschien wel dankzij het telefoontje naar 'hierboven'.😅 Het sneeuwklokje vergezelt ons en maakt ondertussen alle planten wakker, klaar voor de lente die er binnenkort aankomt.

De eerste hindernis kwamen we tegen in een boom vol met klimop die omgevallen was. De plant bloeit in de winter en helpt heel wat dieren te overleven in de koude maanden. Klimop kan je gebruiken als wasmiddel zowel voor de afwas, de was of als handzeep. Ideaal als je in het bos je handen moet wassen en je niets bijhebt.klimop


Langs het pad zagen we het eerste groen aan de takken en op de grond. De jonge blaadjes van de meidoorn of het jonge kleefkruid leveren goeie vitaminen en mineralen en zijn welkom nu we over de helft van de winter zijn.


jong kleefkruid


De sapstromen van de bomen beginnen op gang te komen en vooral berkensap is hierom gekend. De berk wordt gebruikt om het lichaam te reinigen via de urinewegen, een eetlepel berkensap op een glas water per dag is voldoende. De heksen waren bij de berk al verdwenen en ook hun 'heksenbezems' waren door het stormweer al uit de bomen gewaaid. Hierdoor is een berkenbezem maken kinderspel. 😄


Kleine veldkers was voor velen dé ontdekking van de wandeling, aangezien onze tuinen en stoepen hiermee vol staan. Het eetbare plantje zaait zichzelf heel graag uit, dus als je het kwijt wil, eet het dan op. Het smaakt zoals tuinkers, een echte aanrader om meer op de menu te plaatsen. 💚

berk


kleine veldkers


Door de storm lagen er heel wat knoppen van de populier voor het rapen. Gepeld zijn ze lekker in een salade. Ook de hazelaars hadden veel van hun katjes verloren, gelukkig konden we er nog proeven, zowel met als zonder chocolade. 😉


Daarna gingen we langs het pad naast het Kennedybos en ontdekten het jonge duizendblad. Dit kruid is een ideaal bloedstelpend middel. Verop zagen we paarse dovenetel al mooi bloeien. Ideaal om de salade mee op te vrolijken. Ook de jonge bladeren van de smalle weegbree mogen niet ontbreken. Ze zijn een natuurlijk antihistaminica die vooral allergische reacties van de luchtwegen helpen onderdrukken, ideaal bij insektenbeten of pollenallergie.
hazelaarskatjes met een chocoladejasje


paarse dovenetel


Rond de kinderboerderij zagen we heel wat prille lentetekenen: sneeuwklokjes en klein hoefblad kondigen aan dat onder de grond al heel wat aan het gebeuren is. Klein hoefblad bloeit voordat hij bladeren krijgt. Verwar hem niet met een paardebloem. De sleedoorn stond nog juist niet in bloei, maar van de jonge brandnetel hadden we een veld vol. De jonge brandneteltoppen zijn een echt superfood vol mineralen. Ze ondersteunen de reinigende werking van het lichaam en geven het een heuse boost. Een aanrader in winter- en prille lentetijd!


klein hoefblad


Wie een heuse delicatesse zoekt, vind ze in de eerste hoppescheuten. De wilgen aan de het water schieten terug uit en hierdoor kunnen we gemakkelijk bij het knotten aan het natuurlijk pijnstillende middel komen uit de bast van de wilgentakken.


hoppescheuten


We eindigden de wandeling met katjes van de elzen, de wilg en de hazelaar. En sloten bij het kleine hoefblad af, op naar de lente! Tot dan op de lentewandeling!


Heb je interesse in heel wat toepassingen van de kruiden, bekijk dan zeker en vast de padlets eens. Je vindt ze terug in vorige blogs of rechtsbovenaan op de website zelf.


En zoals beloofd hier twee receptjes:


klimopwasmiddel: Neem een handvol klimopbladeren en snij ze fijn. Overgiet het geheel met water, voeg er eventueel wat sinaasappelschil bij voor de geur. Kook de bladeren enkele minuten op en laat het geheel een nachtje trekken. Zeef nadien. Je kan het gebruiken om je handen mee te wassen of om de afwas mee te doen. Het bewaart wel maar een tweetal dagen.


hazelaarskatjes met chocolade: Smelt au-bain-marie fondantchocolade. Dop de hazelaarskatjes hierin. Dop ze nadien in een mengsel van gemalen hazelnoten en fijn gesneden sinaasappelzeste. Laat ze drogen op bakpapier.


Smakelijk!30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page